Stap twee: subjectief benoemen
Sheepman begint altijd met een gedegen inhoudelijke briefing. Wat wil de opdrachtgever bereiken, waarom is daar een programma voor nodig, welke verwachtingen heeft men. De vraagstelling is duidelijk. Vaak heeft een objectieve meting plaatsgehad.
Vernieuwde blik
Het Subjectieve programma van Sheepman confronteert deelnemers met elkaar, met de vraagstelling en vaak met een stevige portie inhoudelijke theorie of inzichten. Het objectieve programma vormt belangrijke input voor het subjectieve deel. Deelnemers gaan nu met elkaar in gesprek over testuitslagen, vraagstelling en theoretische achtergronden. Begeleid door Sheepman geeft men invulling aan aannames, legt men verbanden en werpt men een vernieuwde blik op de eigen organisatie.
Social veiligheid
Subjectief betekent “beïnvloed door persoonlijke mening en gevoelens”. Daarmee is gezegd dat het er in dit onderdeel soms heftig aan toe kan gaan. Er worden zaken benoemd, er ontstaan inzichten, verhoudingen worden blootgelegd waar iedereen eigen meningen en gevoelens bij heeft. Als een objectieve meting heeft plaats gehad geeft deze enig houvast. In alle gevallen ontstaat in deze fase een situatie waarin woorden gewicht krijgen. Wezenlijke vragen krijgen antwoorden. Sheepman zorgt dat de sociale veiligheid gewaarborgd is. Niet iedere groep wil dezelfde diepgang bereiken.
Goede voorbereiding maakt dat Sheepman precies die onderwerpen en nuances naar voren laat komen die nodig zijn om de vraagstelling optimaal te behandelen. Het resultaat is altijd: inzicht, begrip, beweging.